Kardelen Zekine Uzman

Mentör

Mentör

Mentör; belli bir uzmanlık, bilgi birikimi, deneyim veya beceriye sahip olan, bir başkasının meslekî veya kişisel gelişimine yön verecek tavsiyelerde bulunan kişidir. Sahip olduğu donanımı kullanarak bireylere yol gösteren mentörler, akıl hocası olarak da bilinir.

Profesyonel mentör arayışına nitelikli bir şekilde yanıt veren Kardelen Zekine, insanların hayatına dokunmayı ve onlara değer katmayı ilk önceliği kabul eder. İş, eğitim, aile, aşk ve sosyal yaşamında dengeyi sağlamak, kalite standartlarını yükseltip daha iyisine ulaşmak isteyenler, çözümü uzman mentör Kardelen Zekine ile bulur.

Mentör Nedir? Mentor Ne Demek?

Antik Yunan Çağı’ndan bu yana varlığını devam ettirmekte olan mentörlük; hedefleri doğrultusunda kişiye rehberlik etme, böylece kişiyi geliştirme ve ona yol gösterme anlamına gelir.

Bu süreç; bilgili ve deneyimli birinin, kendisinden daha az deneyimli, bilgi seviyesi daha geride olan birine rehberlik etmesi şeklinde de tanımlanabilir.

İnsanlar; yeni aldığı bir kararın muhtemel sonuçlarını tartışmak, yeni girdiği bir sektör hakkında bilgi edinmek, yapacağı değişikliklerin olası sonuçlarını öngörmek için mentöre başvurur.

Mentör Ne Yapar? Mentör Görevleri Nelerdir?

Mentörlük, geçmiş ile alâkadar olmaz. ‘Bugün’ ve ‘gelecek’ ile ilgilenir. Şu âna ve geleceğe ışık tutmayı amaçlar.

Bu nedenle hiçbir uzman mentör, ‘dün’ü sorgulamaz ve geçmişe takılı kalmaz. Elde ettiği verilerin hepsini, geleceği istenen yönde şekillendirebilmek adına referans olarak kullanır.

Öte yandan mentörler; daha evvel yürüdüğü yoldan hareketle, bu yolu yeni yürüyecek olanlara kılavuzluk etmekten sorumludur. Bilgi ve deneyimlerini, onlara önderlik etmek için kullanırlar. Böylelikle kişilere eğitim verir, aynı yöntemleri o kişinin de başarıyla kullanmasına öncülük eder ve rol-model olur.

Bu doğrultuda profesyonel mentör, güvenilir bir rehber durumundadır. Henüz hedeflerini belirlememiş kişilerin yol göstericisidir. İş hayatına yeni girecek olanların yardımcısıdır. Hayatının dönüm noktası sayılacak bir karara imza atmayı, yaşamında köklü bir değişiklik yapmak isteyenleri doğru yönlendiren bilge kişidir.

Buna göre, mentör ne yapar? Sorusuna birkaç madde ile şöyle cevap verebiliriz:

  1. Meslekî ve akademik eğitim süreçlerini kolaylaştırır, bu merhaleleri en az hata ile atlatmaya yardım eder.
  2. Tecrübelerini, kendisinden daha az tecrübelilere ulaştırarak onların pusulası olur.
  3. Personellerin verimliliğini artırır, takım içi bağları güçlendirir ve çalışanların birbirleriyle olan ilişkisini geliştirir. Böylece iş süreçlerini daha efektif hâle getirir.
  4. Yeni bir sorumluluk üstlenen kişilere veya işe yeni başlamış olanlara tavsiyeler verir.
  5. Sürprizlere karşı hazırlıklı olmayı mümkün kılar. Kişinin, karşılaşması ihtimâl dâhilinde olan kötü durumlarda ne gibi aksiyonlar alabileceğine yönelik önerilerde bulunur. Bu sayede kriz yönetim becerisi kazandırır.

İyi Bir Mentör Nasıl Olmalı? Uzman Mentör Özellikleri:

Kısaca sıralayacak olursak, iyi bir mentörün sahip olduğu bazı nitelikler şunlardır:

  1. Her deneyimin eşsiz olduğunu bilir. O nedenle hiçbir tecrübeyi birbiriyle kıyaslamaz. Daima; ilgili olay, konu, kişi odaklıdır.
  2. Geniş bir bakış açısına sahiptir.
  3. Planlama, empati yapma, düzgün ve etkili iletişim kurma becerileri gelişmiştir.
  4. Aktif ve iyi bir dinleyicidir.
  5. Duygusal zekâ seviyesi yüksektir.
  6. Doğru sorular sorar, açık fikirlidir ve beden dilini okuma yeteneği mevcuttur.
  7. Aceleci olmaktan uzaktır. Tavsiye vermeden önce karşısındakini iyice anlar; önerilerini panik yapmadan, sakin bir şekilde sunar. Her sözü bir temele dayanır.

İşte iyi bir mentör arayanların tercihi Kardelen Zekine, bu özelliklere ve çok daha fazlasına sahip bir rehber olarak faaliyet gösterir.

Siz de adımlarınızı hızlandırmak, daha doğru ve kolay kararlar almak, hayatınızın kontrolünü elinizde tutmak mı istiyorsunuz? Öyleyse, profesyonel bir yol gösterici arayışınıza uzman mentör Kardelen Zekine ile nokta koyun!

 

Bizi Arayın